Vraag om extra informatie of maak snel een afspraak.

Maak een afspraak

Hoofdpijn

borst ontsteking fysiotherapie hoogendoorn

Dagelijks hebben naar schatting zo’n 3,5 miljoen Nederlanders last van pijn in het hoofd. De twee vormen van hoofdpijn, waarbij behandeling door een manueeltherapeut effect hebben, zijn de spanningshoofdpijn en de cervicogene hoofdpijn. Een goede nachtrust en een pijnstiller werken meestal prima. Maar wat als dit niet werkt en de pijn in je hoofd dan nog steeds blijft aanhouden of geregeld terugkomt? Het belemmert je dagelijks functioneren. Daarbij leidt het ook tot een verminderde arbeidsprestatie, dus een effectieve behandeling is nodig.

Er zijn verschillende soorten pijn in het hoofd. De meeste bekende soorten zijn:

Migraine, spanningshoofdpijn, cluster hoofdpijn, cervicogene hoofdpijn en hoofdpijn door overmatig gebruik van medicatie, alcohol of koffie.

Elke vorm van hoofdpijn heeft zijn eigen kenmerken en symptomen. Als men weet wat de oorzaak is de pijn meestal goed behandelbaar.

Bij ons vind je de juiste behandeling

Bij de bestrijding van hoofdpijn denk je niet meteen aan een fysiotherapeut die je kan helpen, maar als de hoofdpijn gepaard gaat met nekklachten kan een Mulligantherapeut wel degelijk hierbij een grote rol spelen.

Spanningshoofdpijn

Ongeveer 3 procent van de mensen leidt aan chronische spierspanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn kenmerkt zich door een drukkende klemmende pijn aan weerszijden van het hoofd in combinatie met verhoogde spierspanning bij de schouders en in de nek. Spanningshoofdpijn komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat de oorzaak is van spanningshoofdpijn is nog onduidelijk. Is het de stress die zorgt voor de hoofdpijn of juist andersom. De meeste mensen bestrijden de hoofdpijn met reguliere pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen. Dit neemt echter de oorzaak van de spierspanning in nek en schouders niet weg.

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten komende vanuit de nek. Deze hoofdpijnklachten zijn voornamelijk gelokaliseerd aan één zijde van het hoofd. Vaak gaat deze hoofdpijn gepaard met bewegingsbeperkingen in de nek. Druk in de nek kan de hoofdpijnklachten opwekken. Ook is er vaak uitstraling in de schouder en arm aan dezelfde zijde. Eenzijdige hoofdpijn kan ook een oorsprong hebben in de kaak.

Behandeling Mulligan therapie

De Mulliantherapeut heeft een heel scala aan behandelmethoden om de spierspanning en bewegingsbeperkingen in nek en kaak te verminderen en je op die manier van de hoofdpijn af te helpen.

Uit onderzoek is gebleken dat manuele therapie beter helpt bij chronische hoofdpijn dan reguliere behandeling met pijnstillers en stressmanagement.
Zowel direct na de behandeling als na een half jaar was de manuele therapie effectief bij chronische hoofdpijnklachten. Niet alleen het aantal hoofdpijndagen daalde, maar ook het dagelijks functioneren verbeterende.

Behandeling Dry Needling

In de praktijk gebruiken wij ook de nieuwste behandelmethode Dry Needling waarbij spierknopen/triggerpoints worden aangeprikt met een accupunctuurnaald om de spierspanning op te heffen. Dit is zeer effectief bij hoofdpijnklachten.

Bij Fysiotherapie Hoogendoorn is Caroline Hoogendoorn (kinder- en algemeen fysiotherapeut) gespecialiseerd in Mulligan en Dryneedling.

 

Maak gerust een afspraak om van jouw hoofdpijn af te komen.